Hoe gegevens van de harde schijf te herstellen? Onze ervaring met schone kamers (2023)

samenvatten

  • Tips voor het bedienen van harde schijven
  • HDD: twee gebreken
  • Diagnostische fase van de harde schijf
  • Materiaalterugwinning: onze cleanroom-ervaring
  • Problemen met SSD-schijven
  • Conclusie: Bescherm uw gegevens!

Comment récupérer les données du disque dur ? Notre expérience avec les salles blanches (1)

Extractie van corrupte leeskopblokken © DATABACK


Hoe gegevens herstellen van een beschadigde harde schijf? Wat is het juiste antwoord in geval van mislukking? Ons volledige profiel.

Foto's, video's, persoonlijke lessen, boekhouding, klantenbestanden, professionele websites... Onze harde schijven bevatten belangrijke gegevens over ons leven of ons werk. Naarmate de opslagcapaciteit van deze schijven blijft groeien, bevatten ze nu verrassende hoeveelheden geheugen en andere belangrijke bestanden.

Dit delicate mechanisme is echter bijzonder kwetsbaar: schokken, extreme temperatuurschommelingen of onderdompeling in water kunnen harde schijven ernstig beschadigen.
Wat moet u doen als dit u overkomt? We stelden deze vraag aan experts op het gebied van gegevensherstel en zij gaven ons advies over hoe we onze kansen op het maken van een back-up van uw gegevens kunnen maximaliseren.

Tips voor het bedienen van harde schijven

Om volledig te begrijpen hoe u gegevens van een beschadigde harde schijf kunt herstellen, moet u een basiskennis hebben van hoe dit computeronderdeel werkt.

Harde schijven (in tegenstelling tot "floppy disks", die bestaan ​​uit floppy disks) zijn zogenaamde magnetische media, in tegenstelling tot SSD's zoals USB-sticks en andere elektronische media. Een harde schijf bestaat eigenlijk uit concentrische schijven die met hoge snelheid ronddraaien (tussen 5.400 en 15.000 tpm). De platen van aluminium, glas of keramiek (het aantal hangt af van de capaciteit van de harde schijf) zijn bedekt met een ferromagnetisch substraat voor gegevensregistratie.

Deze gegevens worden naar de schijf geschreven in de vorm van bekende bits die overeenkomen met de oriëntatie van de cellen van het substraat (de welbekende "0"-en en "1-en"). Om deze informatie te schrijven en te lezen, worden magnetoresistieve (voor schrijven) en inductieve (voor lezen) koppen over het oppervlak van de platters van de harde schijf "gevlogen". Om zo een paar tienden van een micron van de grond te dansen, heeft het ultraprecieze onderdeel een luchtkussen nodig. In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen,harde schijf, dus het is niet volledig waterdichtDeze luchtinlaat is ook de oorzaak van de storing: verstopt filter, veranderde luchtstroom en leeskop die boven het plateau vliegt.

Laten we het tot slot hebben over de elektronische kaart, zijn missie is om de normale werking van de harde schijf te verzekeren en om te communiceren met het moederbord en het besturingssysteem. De kaart bestaat uit een microprocessor, een cache en een ROM. Maar het werkt ook, meestal vanuit firmware, de code die ervoor zorgt dat de harde schijf goed blijft werken.Bijvoorbeeld parameters voor het afstemmen van de afspeelkop.Een fout in deze code en uw hele harde schijf kan worden aangetast.

Comment récupérer les données du disque dur ? Notre expérience avec les salles blanches (2)

HDD: twee gebreken

Gegevensverlies kan uit twee bronnen komen:hardware of logica.In het laatste geval ligt de fout meestal aan de menselijke kant: formatteren, verwijderen van bestanden... Soms is dit verwijderen niet het gevolg van een ongelukkige handeling, maar van een opzettelijke kwaadwillige handeling (misschien heeft u al gehoord van ransomware).

Achter dit alles zit hoe dan ook de stoel-toetsenbordinterface. Maar hoe erg de fout ook is, hoe krachtig het virus ook is, wat de harde schijf kan vernietigen is een logische fout, d.w.z. gegevensbeschadiging, zonder enige mogelijke schade aan de harde schijf zelf.

Als het ransomware-probleem op zichzelf wordt opgelost (zonder toe te geven aan het losgeld...), kan het probleem van verwijderde bestanden, partities of slechte formattering worden opgelost met gespecialiseerde software. Als u meer wilt weten, aarzel dan niet om onze archieven te raadplegen:Herstel verloren gegevens: tips en software.

Als u niet vertrouwd bent met dit soort software of de minste twijfel hebt over de storing ervan, kan een goede, competente specialist uw gegevens herstellen. Maar pas op: als u een derde partij inschakelt of de operatie zelf uitvoert, als de storing hardware is, brengt elke reddingspoging met software uw kostbare bestanden in gevaar. Om niet verkeerd begrepen te worden, is het belangrijk om aan te pakkenbon diagnostischStatusinformatie van de harde schijf.

Diagnostische fase van de harde schijf

Dingen om in gedachten te houden bij het diagnosticeren:Voed de harde schijf zo min mogelijkInderdaad, als het probleem mechanisch is en de leeskop beïnvloedt (meestal na een schok), kan de rotatie van de schijf ernstige schade toebrengen aan gegevens die tot dan toe intact waren.

Als het een harde schijf is die in een laptopcomputer is geplaatst, schakel deze dan onmiddellijk na de diagnose uit. Als de harde schijf uit een toren komt in plaats van een systeemschijf, kunt u deze het beste verwijderen en in een extern rek of dockingstation plaatsen, zodat u deze altijd kunt uitschakelen.

Tijdens een fysieke storing van de harde schijf kunt u over het algemeen drie verschillende soorten situaties tegenkomen.

Allereerst zijn dit harde schijvenhij draait niet meer en maakt geen geluid meer(voornamelijk elektronische kaarten, minder motor) of deze schijvenhet loopt een tijdje voordat het stoptzijn activiteit (dit afsluiten is een automatische schijfbescherming die gegevensbeschadiging voorkomt in het geval van een bekende fout). Hoe dan ook, je kunt het niet alleen, maar gelukkig kun je het probleem ook niet erger maken. Dat is niet altijd zo.

Als de schijf wordt uitgegevenVerdachte of repetitieve geluiden en/of niet herkend door Apparaatbeheer(Voor Windows-gebruikers) is het beter om niet aan te dringen op het ophangen van de telefoon. In het eerste geval kan het inderdaad te wijten zijn aan een defecte niet goed uitgelijnde leeskop of een probleem met de microcode van de harde schijf (in het tweede geval). In beide gevallen kan het blijven gebruiken van de harde schijf de toestand ervan verslechteren en de gegevens onherstelbaar maken.

Laatste mogelijke geval, eindelijk:Degene waar het kopiëren van gegevens te lang of zelfs onmogelijk is.Dit symptoom duidt meestal op de aanwezigheid van slechte sectoren. Het volgen van deze gebieden kan de leeskop beïnvloeden, waardoor fouten worden verspreid naar andere sectoren van de schijf en dus naar andere bestanden. Concluderend, in dit geval is het beter om te beperken wat u met het opslagmedium kunt doen.

De mythe van de koelkast

In de informatica zijn sommige mythen moeilijk te verdrijven. De koelkast is er daar één van. Het is gebaseerd op de gelukkige ervaring van veel mensen die ervoor kozen ons recente advies niet op te volgen en bestanden konden kopiëren nadat ze de harde schijf voor een bepaalde tijd in de koelkast hadden gelaten.

Hoewel deze methode voor sommigen lijkt te werken, is verdere databeschadiging waarschijnlijker als gevolg van mogelijke condensatie van dit proces, die het magnetische substraat op het oppervlak van de schotel kan beschadigen. Grote veranderingen in temperatuurgradiënten kunnen ook leiden tot aanzienlijke mechanische rek bij herspanning.Kortom, vergeet dit idee.

Materiaalterugwinning: onze cleanroom-ervaring

We konden deze diagnose uitvoeren op een per ongeluk gevallen harde schijf van een laptop. Niet-herkende ondersteuning voor apparaatbeheer, klinkt verdacht: het lijdt geen twijfel dat een van onze software gegevens van deze schijf kan herstellen.

Probleem: de eigenaar van de harde schijf probeert ook een diagnose te stellen. Heel lang. Geen ideeRisico op permanent gegevensverliesHij nam het.

Comment récupérer les données du disque dur ? Notre expérience avec les salles blanches (3)

Comment récupérer les données du disque dur ? Notre expérience avec les salles blanches (4)


Media ontvangen en toegang krijgen tot het "hardwaregebied" in DATABACK

Comment récupérer les données du disque dur ? Notre expérience avec les salles blanches (5)

Open aandrijving in schone ruimte

En de voorspelde ramp is ook echt gebeurd. We gebruiken deze beschadigde harde schijf voor gegevensherstel in cleanrooms. En de mening van Samuel Durand, technisch managergegevens retour, is resoluut: "Een van de leeskoppen is mogelijk beschadigd tijdens de val, met onvoldoende contact met het oppervlak. Herhaalde pogingen om de schijf te manipuleren zullen niet alleen de magnetische basis van de schijf beschadigen, maar ook de leeskop vervormen, waardoor de lezer volledig onbruikbaar wordt."

"Zijn onze kerstfilms en verzameling GNU/Linux-distributies verdwenen?" »

Zijn onze collecties kerstfilms en GNU/Linux-distributies voor altijd verloren? "Tachtig procent van de harde schijven die we ontvangen heeft hardwarestoringen, gelukkig hebben we oplossingen om de gegevens te herstellen", aldus dhr. Durand.

Onnodig te zeggen dat de Franse data recovery-specialist al meer dan 15 jaar in deze technologie werkt, bijna net zo lang als zijn belangrijkste concurrent, Recoveo, de tweede Franse data recovery-speler. HoeuittredenUiteraard beschikt Databack over een eigen cleanroom in La Roche-sur-Yon. Onze proefrit wordt hier ondersteund.

Wat doen deze experts op het gebied van gegevensherstel op onze harde schijven?Eerst stelden ze de bovenstaande diagnose. Onze lezer werd vervolgens gedemonteerd in een schone kamer om een ​​stuk van de defecte leeskop te verwijderen.

Comment récupérer les données du disque dur ? Notre expérience avec les salles blanches (6)

Comment récupérer les données du disque dur ? Notre expérience avec les salles blanches (7)


Extractie van beschadigde leeskopcomponenten

Comment récupérer les données du disque dur ? Notre expérience avec les salles blanches (8)

Reinig en inspecteer de staat van het schijfoppervlak

Technici controleerden vervolgens de staat van deze leeskoppen en registreerden parameters die moesten worden toegepast op nieuwe blokken die werden gedownload van onze compatibele harde schijven. In plaats daarvan wordt een nieuw blok in onze steunen verwerkt zonder eerst het oppervlak van de pallet te reinigen en te inspecteren met een vergrootglas.

Na het controleren van de nieuwe blokkenset en het opnieuw installeren van de schijf, kon de technicus een back-up van onze gegevens maken. Gedeeltelijke kopie omdat sommige delen van de schijf niet kunnen worden hersteld. Maar we vondenMeer dan honderd gigabyte aan dataHet zou verloren gaan zonder zo'n zorgvuldige tussenkomst.

Comment récupérer les données du disque dur ? Notre expérience avec les salles blanches (9)

Comment récupérer les données du disque dur ? Notre expérience avec les salles blanches (10)


Compatibele magnetische kopblokken vinden en integreren

Comment récupérer les données du disque dur ? Notre expérience avec les salles blanches (11)

Maak een schijfkopie voordat u gegevens extraheert

Een zeer eenvoudige en typische handeling in een meer avontuurlijke oefening voor de ervaren professional: het lezen van een harde schijf die meestal uit zes leeskoppen bestaat in plaats van slechts twee, de gegevens concentrisch houden tijdens het verwisselen van de motor, zelfs de schijf vullen met helium terwijl de kop omhoog blijft en een stabiele schijf. doorlopend proceshandels geheimen is het onderwerp geweest van vele uren onderzoek en ontwikkeling.

Comment récupérer les données du disque dur ? Notre expérience avec les salles blanches (12)

Bespaar (of bijna)! Gegevensextractie en integriteitscontrole

Problemen met SSD-schijven

Het aandeel van SSD's in verwerkingsmedia is de afgelopen jaren enorm toegenomen en bedrijven als Databack en Recoveo hebben hun technologie voor deze specifieke opslag moeten aanpassen.

Vooral omdat de technologie met de dag verandert en het veel beter gaat als het om harde schijven gaat. Voorbeeld: Het lezen van SLC (single-level cell) of NAND TLC of zelfs VNAND TLC (3D triple-level cell) chips vereist niet dezelfde inspanning. Het is nodig om de spanning of temperatuur van deze batterijen aan te passen, specifieke instellingen voor verschillende merken te maken en meerdere metingen uit te voeren om de maximale gegevens te downloaden.Deel een ervaringSamenwerking met andere bedrijven in de sector, voornamelijk in de Verenigde Staten, is essentieel.

Erger nog: sommige SSD's worden geleverd met controllers die gegevens coderen in AES-256 bit. Dus om er toegang toe te krijgen, moet je door deze controller gaan. Deze activiteiten vereisten diepgaande kennis van de werking van elke controller op de markt en nauwe relaties met ingenieurs van Samsung, Marvell en andere spelers in het veld.

Net als harde schijven hebben SSD's diagnose nodig. Maar dat laatste is over het algemeen eenvoudiger: als de SSD niet wordt herkend,Het beste rechtstreeks naar ondersteuning gestuurdOf het probleem nu te wijten is aan een firmware-, printplaat-, stroomvoorziening- of controllerstoring, er is niets wat u kunt doen dat niet leidt tot permanente verwijdering van gegevens (software-update) of andere schade aan de SSD.

Nadelen van de TRIM-functie

Nu native ondersteund door moderne besturingssystemen, optimaliseert de TRIM-functionaliteit de toewijzing van vrije blokken op SSD's, waardoor het mogelijk wordt om ongebruikte blokken uit te sluiten (rol van mechanismen zoals "garbage collectors"). De TRIM-opdracht in de ATA-standaard wordt door het hostbesturingssysteem doorgegeven aan de controller om het bereik van LBA's aan te geven dat kan worden vrijgegeven.

Wanneer de SSD-controller deze informatie ontvangt, markeert hij eenvoudigweg het overeenkomstige flashslot als vrij. Het TRIM-commando heeft ook geen wissend effect. De vuilnisophaler doet de daadwerkelijke verwijdering. Daarom hangt de kans op het tegenkomen van gewiste gegevens af van de frequentie en de drempel waarbij het mechanisme wordt geactiveerd. De frequentie verschilt per fabrikant.

Zoals u waarschijnlijk al weet, kunt u dit destructieve mechanisme omzeilen door de TRIM-functie van uw besturingssysteem uit te schakelen. Voer in Windows 10 de opdrachtprompt uit als beheerder en typ de opdracht:

gedragsquery fsutil DisableDeleteNotify

Als de opdracht DisableDeleteNotify = 0 retourneert, is TRIM ingeschakeld. Om het uit te schakelen, voert u de opdracht in:

Gedefinieerd gedrag fsutil DisableDeleteNotify 1


Conclusie: Bescherm uw gegevens!

Data recovery is geen exacte wetenschap. Door uw inspanningen echter te beperken tot snelle diagnoses en, waar nodig, uw opslagmedia toe te vertrouwen aan ervaren professionals, vergroot u uw kansen om belangrijke bestanden te bekijken.

Wantrouwen over de kwestie: Franse laboratoria zoals Recoveo of Databack zijn onderhevig aan buitenlandse concurrentie, wat leidt tot prijzenoorlogen die de consument niet dienen. Achter deze aantrekkelijke prijzen gaan namelijk vaak technisch zeer beperkte interventies schuil. Resultaat: Het bedrijf informeert u dat uw gegevens verloren zijn gegaan, terwijl dat niet het geval is.

Comment récupérer les données du disque dur ? Notre expérience avec les salles blanches (13)

Om zeker te zijn, kunt u het beste een leverancier gebruiken, die is zeker duurder, maar heeft het voordeel dat u de kansen aan uw kant zet. Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat u risico loopt: als u uw harde schijf, SSD of USB-flashstation naar deze bedrijven stuurt, krijgt u gratis een lijst met herstelbare bestanden. Als de artikelen waarin u geïnteresseerd bent op deze lijst staan ​​en u deze wilt ophalen, dient u door te gaan naar afrekenen. Maar niet eerder. Als u ontdekt dat uw meest waardevolle bestanden permanent verloren zijn, is uw geld niet verspild.

"Gewoon om geld, koud zweet en angst te besparen..."

Om geld, koud zweet en angst te besparen, is het echter beter om het proces niet aan jezelf op te leggen. Houd uw systeem up-to-date, kies voor een gerenommeerd antivirusprogramma of laat natuurlijk regelmatig back-ups van derden maken, eventueel met speciale software zoalsreserve tent(geldig en gratis). object typeRAID 1、5 of 10, zijn bijzonder nuttig, maar duurder. oplossingCloud backupZe moeten ook in aanmerking worden genomen omdat ze beschermen tegen onherstelbare schade door brand, overstroming of eenvoudige diefstal. Hoe dan ook, er zijn tal van oplossingen, en veel goedkoper dan door een cleanroom te gaan (wat een laatste redmiddel blijft).

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated: 18/01/2024

Views: 5847

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.